Shetland Sheepdogen`s  oprindelse

Sheltien (kælenavn) stammer fra Shetlandsøerne, som er en øgruppe på ca. 100 forblæste øer, nordøst for Skotland

Ca. år 900 blev øerne, erobret af kong Harald Hårfager og indlemmet i Norge, som forblev Norsk indtil 1469. Hvor de som pantsatte (medgift) øer ikke blev indløs, blev de i 1590 indlemmet i Skotland.

Der er adskillige teorier om, hvilke racer der har været med til at danne den race som vi kalder Shetland Sheepdog, men disse teorier kan ikke bevises.

Men uanset hvad racen er opstået af, var der i slutningen af forrige århundrede en race af små, hårfører og intelligente hunde på Shetlandsøerne.

 Dem som avlede hundene, så næsten udelukkende kun på brugsegenskaberne.

Derfor var der også store variationer af racens udseende og størrelse. De blev hovedsageligt brugt til at vogte mindre antal af får og gæs m.v.

Første i slutningen af forrige århundrede, efter at den engelske flåde havde placeret flådebaser i området, blev racen kendt uden for øerne.

Nogle få blev udstillet på Crufts i 1906. Den første specialklub for racen var “The Shetland Collie Club”, stiftet 23. november 1908 , i Shetlandsøernes hovedstad. Denne klub fastsatte den første standard for racen og begyndte stambogsføring.
1909 stiftedes en klub i Scotland og i de følgende år blev der udstillet et antal Shelties.

Der blev  udstillet 65 Shelties i 1912 og 79 Shelties i 1914. En ansøgning om anerkendelse af racen blev afslået af den Engelske Kennelklub, der dog gav en begrænset anerkendelse, således at racen kunne udstilles og stambogsføres. Den første Shetlands Sheepdog blev indført i den Engelske Kennel Club Stud Book i 1913. Engelske Kennelklub gav senere i 1914 racen fuld anerkendelse under navnet “Shetland Sheepdog”.


Bortset fra et par Shelties, der før krigen var kommet USA, var racen umiddelbart efter 1. Verdenskrig ukendt udenfor de britiske øer. I slutningen af 20’erne blev der eksporteret ret mange hunde til USA og også i Europa blev racen kendt i mellemkrigsårene. Bortset fra et par Shelties, der før krigen var kommet USA, var racen umiddelbart efter 1. Verdenskrig ukendt udenfor de britiske øer. Racen kom til Holland i 1929 og den Hollandske Shetland Sheepdogklub blev stiftet 1939. Opdræt begyndte i Sverige i 1930 og kort efter også i andre europæiske lande. Selv om de første Shelties var blevet udstillet i Danmark i 1934, begyndte opdrættet først i 1948, baseret på hunde fra Sverige og England. Kort efter kom Sheltien også til Finland og Norge

I 1948 kom den første Shetland Sheepsdog til Danmark, indført af Ebbe Aalegaard  (Kennel Spar To) og de første dansk fødte hvalp kom til verdenen d. 22. juli 1948.

Herefter begyndte sheltien deres indtog i Danmark. For at få nyt avlsmateriale blevet der senere importeret, sheltier fra England.

Det har sat store spor i opdrættet, i flere europæiske lande, i de senere år, er der blevet importeret flere hunde fra USA, Canada og Australien.

Det er dog stadig FCI´s standard som gælder på udstillinger i dag.

Fortsættelse følger:                                                                                                    Recent: Tove Jeppesen